Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
Nie ma w tym nic złego, że staramy się wyglądać lepiej i chcemy być lepszą wersją samego siebie. Jeśli chcemy poprawić swoją kondycję i wznieść ją na wyższy poziom, musimy wykonać dużo pracy, ale nie jest to tylko praca na siłowni czy w klubie fitness. Sporym wyzwaniem jest także zaplanowanie i utrzymanie odpowiedniej diety. Jak dawkować? [...]
Czego potrzebujemy 30 g mąki ryżowej 60 g mąki gryczanej 3 jajka 60 g kakao 120 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 60 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i wystudzonego 80 g mleka kokosowego - płynnego 40 g pokruszonej gorzkiej czekolady Jak wykonać Jajka miksujemy z olejem kokosowym. Dodajemy pozostałe składniki i [...]
[...] ale również rozkład makroskładników oraz jakościowy dobór produktów. Poniższy jadłospis przedstawia przykładowy zestaw dań o kaloryczności 1600 kcal, dla kobiet na diecie bez laktozy, które chcą tworzyć potrawy, zdrowe i urozmaicone. Warto wspomnieć, że eliminacja laktozy, nie oznacza eliminacji nabiału. Obecnie na rynku jest wiele produktów, [...]
Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
[...] Koncentrat białkowy WPC Izolat białkowy WPI Hydrolizat białkowy WPH Białko roślinne Białko sojowe Białko roślinne w proszku Białko wegańskie Białko wegetariańskie Białko bez laktozy Białko kazeinowe Białko z kreatyną Białko w proszku Co daje białko w proszku Białko do picia Co daje białko do picia Białko do picia na odchudzanie Białko w [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
[...] z enzymem go rozkładającym. Zwykle chorzy z wtórną nietolerancją mogą spożywać około 10 g laktozy na dzień, co odpowiada np.: jednemu jogurtowi (180 g). Na rynku są dostępne bezpieczne produkty mleczne, które podczas produkcji zostały wzbogacone o beta-galaktozydazę (laktazę), dlatego bez obaw mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją. [...]
[...] każdy dobrze toleruje laktozę? Nietolerancja laktozy – przyczyny Mimo że laktoza należy do cukrów dostarczanych już z mlekiem matki oraz z produktami mlecznymi to nie jest bezpośrednio wchłaniana przez układ pokarmowy. By została ona zaabsorbowana, musi zostać rozłożona do cukrów prostych. Za rozkład laktozy odpowiedzialna jest laktaza, czyli [...]
[...] (trudno nazwać je kawą), słodzone „herbaty” i wszystkie inne produkty wyrządzające człowiekowi poważne szkody. Teoria dotycząca glutenu Nie ma żadnej pewności, że dieta bez glutenu pomaga się odchudzać. W badaniu z 2013 r. wykazano, że 65% dorosłych Amerykanów uważa, iż żywność bezglutenowa jest zdrowsza, a 27% wybiera produkty bezglutenowe, [...]
[...] w postaci braku problemów trawiennych, może świadczyć o nietolerancji na białka mleka, które po prostu powinny być eliminowane z diety. Czy na rynku można znaleźć tańsze WPC bez laktozy? Dla pewnej części osób, cena wymienionego wcześniej izolatu, może być pewnego rodzaju zaporą. Widzimy jednak światełko w tunelu, gdyż na rynku amerykańskim [...]
Gdy po spożyciu posiłku jeansy nagle robią się za ciasne w pasie, możesz czuć się niekomfortowo i niewygodnie. Często powtarzające się wzdęcia mogą być oznaką problemów zdrowotnych, jednak w wielu przypadkach związane są ze stresem i złymi nawykami żywieniowymi. Oto najczęstsze przyczyny wzdęć po jedzeniu. Podsumowanie Jeśli po jedzeniu często [...]
[...] szczepów. Jeśli kochasz nabiał, a musisz z niego zrezygnować, wówczas z pewnością szukasz zamienników. Oto kilka przykładów: Mleko: przetwory mleczne oznaczone jako „bez laktozy” lub mleka roślinne, np. owsiane, sojowe, ryżowe Ser bezmleczny: ser wegański, drożdże odżywcze Sery o niskiej zawartości laktozy: Colby, cheddar, Monterey jack, [...]
[...] jakie znaleźć można w plackach do tortilli, są węglany sodu (E500), które w większych dawkach mogą prowadzić do krwawień żołądkowo – jelitowych, zaburzeń oddechu, a przy bezpośrednim kontakcie ze skórą do silnego podrażnienia. Producenci dodają również stabilizator karboksymetylocelulozę (E466). U osób z nadwrażliwością mogą pojawić się bóle [...]
Alergia pokarmowa objawiać się może na wiele sposobów. Możemy zaobserwować wysypkę, świąd, drapanie w gardle, łzawienie oczu, problemy z oddychaniem, dyskomfort w jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko [...]
[...] lub zmiany nawyków żywieniowych nie uzyskamy znaczących zmian w sylwetce. Aktywność fizyczna może budować deficyt kaloryczny i mobilizować mięśnie do rozwoju, jednak bez dbałości o odpowiedni poziom kalorii oraz dostarczenie wszystkich mikro i makroelementów, efekt samego treningu może być niewystarczający. Zbiór gotowych diet do [...]
[...] występuje dość często. W efekcie znaczna część społeczeństwa doświadcza zaburzeń pracy przewodu pokarmowego przy wyższych niż symboliczne ilościach laktozy (najczęściej bezobjawowo tolerowane są ilości nieprzekraczające 5 – 10 g, co odpowiada 100 – 200 ml mleka). Tymczasem białka mleczne dostarczają pewnych ilości wspomnianego cukru, przy [...]
[...] spożycia białka, jedząc jego pełnowartościowe źródła i przyjmując określone nawyki, takie jak dokładne przeżuwanie pokarmu. Zwiększenie podaży białka w diecie jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia i nie niesie za sobą żadnych zagrożeń. Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18448177 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15941879 [...]
[...] Proces odchudzania nie zawsze jest łatwy, ale każdy wysiłek prowadzi nas bliżej osiągnięcia naszych celów. Gotowe diety do wykorzystania Najlepsza dieta na 2023 rok Dieta odchudzająca dla nastolatki - zasady, jadłospis Gotowa dieta odchudzająca bez laktozy Dieta odchudzająca dla młodszych nastolatków Gotowa dieta wegańska dla kobiety